Films
Die Wand
Geregisseerd door Julian Pölsler.
Ontregelende film voor ego. Over een vrouw die compleet afgescheiden raakt van de rest van de wereld door een onzichtbare wand. Het proces waar zij in terecht komt, raakt aan onze diepste angst voor alleen zijn en voor niet weten wie we zijn. Adembenemend in vele opzichten. Blijft lang nagalmen in je systeem.
Amour
Geregisseerd door Michael Haneke
Georges en Anne vormen een echtpaar van gepensioneerde muziekleraren. Ze film speelt zich helemaal af in hun appartement in Parijs. Hoewel op leeftijd zijn de twee fysiek en mentaal nog prima in orde. Daar komt een eind aan wanneer Anne een beroerte krijgt en de helft van haar lichaam verlamd raakt. Met lede ogen moet Georges toezien hij zijn vrouw steeds verder afglijdt richting totale verlamming en het punt dat zij hem niet eens meer herkent. Een prachtig, niet geromantiseerd maar eerlijk en oprecht verhaal over LIEFDE.
Mr. Morgan's Last Love
Geregisseerd door Sandra Nettelbeck
Voor de romantici onder ons. Parijs als decor en een geweldige Michael Caine. Een mooie integere film over ouder worden, familie, liefde en vriendschap. Zet je aan het denken over het belang hiervan in het leven.
Another Earth
Geregisseerd door Mike Cahill
Tijdens de nacht dat er een duplicaat planeet in het zonnestelsel wordt ontdekt, kruisen de paden van een ambitieuze jonge student en een gevestigd componist elkaar tijdens een tragisch ongeluk.
Biutiful
Geregisseerd door Alejandro González Iñarritu
Een schoonheid die niet is zoals zij zou moeten zijn (zoals je hoopt dat hij is). Het is het verhaal van Uxbal, een man die leeft in de achterbuurt van Barcelona. Je voelt hoe je hart steeds weer hoopt op een positieve wending…
El Laberinto del Fauno (Engelse titel: Pan's Labyrinth)
Geregisseerd door Guillermo del Toro Gómez
Prachtige, magische film over prinses Moanna, dochter van de koning van de onderwereld. Ze werd nieuwsgierig naar de bovengrondse wereld en ontsnapte aan haar bewakers naar het aardoppervlak waar de zon haar herinneringen verblindde. Uiteindelijk als mens oud geworden stierf ze, haar koninkrijk in grote opschudding achterlatend. De koning geloofde er echter heilig in dat haar ziel uiteindelijk terug zou keren, gereïncarneerd in een ander lichaam. Het verhaal begint met een beeldschets van Ofelia, een jong meisje verdiept in een boek met sprookjesverhalen. Ze is met haar zwangere moeder Carmen op weg naar haar nieuwe stiefvader en nieuwe woonomgeving. Haar stiefvader is een aanhanger van het fascisme en geen fijne man. Onderweg ontdekt Ofelia een groot insect, een kruising tussen een wandelende tak en bidsprinkhaan, die zij als fee aanziet. Het wezen volgt de familie naar hun nieuwe huis, waar Ofelia een oud labyrinth vindt. Ofelia wordt door de fee geleid naar een faun die haar vertelt dat zij de prinses van de onderwereld is. Ofelia moet nog wel bewijzen dat zij daadwerkelijk prinses Moanna is. Ze krijgt een aantal opdrachten en bij de tweede opdracht begaat ze een fout. Woedend om het gebrek aan gehoorzaamheid, verdwijnt de faun met de mededeling dat ze noch naar het koninkrijk terug zal keren, noch hem weerzien. De faun keert terug om Ofelia nog een kans te geven.
The story of the weeping camel
Geregisseerd door Byambasuren Davaa en Luigi Falorni
Een ontroerend mooie film. Je ervaart tijdens het oeroude hoosh-ritueel de pijn en de angst van de traumatische bevalling van een kameel die haar witte jong heeft verstoten. Indringende film over het leven dichtbij de natuur, het belang van kamelen voor een familie en hoe ook zachtjesaan de vooruitgang hun leven binnensluipt.
The Fountain
Geregisseerd door Darren Aronofsky
Een man krijgt te maken met spirituele vragen over de dood, liefde en onsterfelijkheid in drie verschillende perioden: het huidige leven, 500 jaar geleden en 500 jaar in de toekomst. Hierdoor wordt ons fragiele bestaan in deze wereld onder de loep genomen.
Samsara
Geregisseerd door Pan Nalin (2001)
Een monnik realiseert zich dat, voordat hij zich kan ‘verlichten’, eerst van het échte leven moet ‘proeven’.
What The Bleep Do We Know!?
Geregisseerd door William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente
What The Bleep Do We Know!? is een bijzondere en vernieuwende film die gedeeltelijk bestaat uit interviews, een verhaallijn en gedetailleerde en inspirerende visuele effecten en animaties. De hoofdrolspeelster Amanda belandt in een wereld die door wetenschappers wordt aangeduid als de kwantumfysica. De film zoekt de raakvlakken op van de zichtbare, waarneembare wereld en de mystieke, religieuze en filosofische inzichten die de mensheid sinds vele duizenden jaren en overal ter wereld heeft ontwikkeld. Het waarheidsgehalte van deze inzichten wordt steeds meer bevestigd door de allernieuwste resultaten van geavanceerd natuurwetenschappelijk onderzoek. Kortom: What The Bleep Do We Know!? is een nieuwe ervaring en een uitdaging die je leven kan veranderen.
House of Flying Daggers
Geregisseerd door Zhang Yimou
House of Flying Daggers een waar feest voor het oog. De ene oogstrelende locatie wordt opgevolgd door de andere, de kostuums zijn schitterend, het camerawerk is soms verrukkelijk. Daarnaast past de mooie muziek voortreffelijk bij de beelden en is het acteerwerk meer dan adequaat. Het op een complexe manier vertelde verhaal (veel plottwists) weet de aandacht goed vast te houden en de romance die opbloeit, zorgt voor een spetterende emotionele finale.
De Zee Die Denkt
Geregisseerd door Gert de Graaff
In een boeiend, ontregeld en soms ook humoristisch verhaal onderzoekt De Zee Die Denkt aan de hand van wonderbaarlijke voorbeelden de prangende vraag die ons allen bezighoudt: hoe worden we gelukkig? Centraal staat Bart, een scenarioschrijver die werkt aan het script van deze film. In dat script speelt Bart zichzelf, de scenarioschrijver die het script schrijft van De Zee Die Denkt. Hij typt wat hij doet en hij doet wat hij typt. Zijn film is een visueel schaakspel vol spirituele zeggingskrachte die de kijker hypnotiseert. In dit wervelende spel vol optische illusies en steeds veranderende gezichtspunten ontdekt de verbaasde kijker gaandeweg dat hij naar zichzelf zit te kijken: hoe neem ik waar? Wat neem ik voor waar aan? Wat denk ik te zien? Wat denk ik te zijn? De kijker blijkt opmerkelijke overeenkomsten te vertonen met de zee die denkt dat zij een boom is.
The Tibetan Book Of The Dead
Geregisseerd door Barrie McLean
Het Tibetaanse Dodenboek, een mysterieus geschrift uit de achtste eeuw. Eeuwenlang begraven in de Himalaya, na 7 eeuwen herontdekt. Deel 1 beschrijft de esoterische reis van de ziel van een dode man. In deel 2 volgen we een oude Tibetaanse monnik en zijn leerling nadat zij de begrafenis van een dorpsgenoot hebben bijgewoond. De monnik is de gids voor de ziel van de man die nu aan zijn grootste reis begint. De dood roept angst en verdriet op maar niet alleen dat. Gefilmd in een afgelegen landschap in de Himalaya met beelden van authentieke Tibetaanse rituelen. Verteld door Leonard Cohen.
Spring, summer, fall, winter ….and spring
Geregisseerd door Kim Ki-Duk
Niemand blijft onberoerd door de kracht van de seizoenen en hun jaarlijkse cyclus van geboorte, groei en verval. Zelfs niet de twee monniken die een kluizenaarshutje delen dat op een vijvertje drijft midden tussen de bergen. Met het ontvouwen van de seizoenen wordt ieder aspect van hun beider levens doordrongen van een intensiteit die leidt tot een nog grotere spiritualiteit – en tragedie. Want ook zij ontkomen niet aan de wensen van het leven, de verlangens, het lijden en de passie die ieder van ons in hun greep houdt. Onder toeziend oog van de Oude Monnik ervaart de Jonge Monnik het verlies van de onschuld wanneer een spel een gruwelijke wending neemt, ervaart hij het ontwaken van liefde wanneer een vrouw hun beschermde leven binnendringt, voelt hij de dodelijke kracht van jaloezie en obsessie, de prijs van verlossing en de verlichting van ervaring. Net als de seizoenen voortdurend aan verandering onderhevig zijn, zal het kluizenaarshutje voor altijd een thuis voor de geest zijn, zwevend tussen het nu en de eeuwigheid.
The matrix
Geregisseerd door Andy Wachowski
Het idee achter de Matrix is gebaseerd op het Jodendom, gnosticisme, het boeddhisme, en op westerse filosofen als Plato. Een kenmerkende overeenkomst tussen de thematiek van de Matrix en het denken binnen het boeddhisme is het bestaan van een echte (goddellijke) en een schijnwereld (Maya) (zie ook Hindoeïsme). Zoals een slaper zijn droom beleeft, zo bestaat het aardse leven in het goddellijke. De naam Morpheus (in de Griekse mythologie de god van onze dromen) is dan ook niet toevallig gekozen. De overeenkomsten tussen de Matrix en het Jodendom ligt met name in de keuze bewust (rode pil) of onbewust (blauwe pil) te leven of in een illusie. Het Jodendom beschrijft het onbewuste messiasschap van de Messias. Oracle: So, what do you think? You think you’re the One? Neo: I don’t know. De Joodse Messias is een mens met zijn falen en twijfels. Mozes wist ook niet van te voren dat hij de bevrijder van het Joodse volk zou zijn. De invloeden van Plato zijn te zien als Neo uitgeplugd en bevrijd wordt, en voor het eerst de werkelijkheid ontdekt. Plato beschrijft dat de mens die tot werkelijk bewustzijn komt, uit zijn grot naar buiten stapt. Wanneer die mens het daglicht aanschouwt, zal het hem pijn doen aan de ogen en de mens doen braken. Bij Neo is dit precies hetzelfde. Hij grijpt naar zijn ogen, en moet overgeven.
Het idee van de Matrix komt ook overeen met het filosofische gedachte-experiment hersenen in een vat waarbij hersenen in een vat worden geplaatst en aangesloten op een krachtige computer. De hersenen beleven als het ware een simulatie die in feite niet bestaat maar alleen geproduceerd wordt door een computer.
Into the wild
Geregisseerd door Sean Penn
Een indringende film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Chris McCandless.
Chris is de in zijn ogen op materialisme gekte van de op prestatiedrang gerichte samenleving waarin hij vertoeft zat. Hij laat alles achter en trekt door Amerika. Hij ontmoet daar de ene opmerkelijke persoonlijkheid na de andere. Niettemin vestigt Chris zich nergens definitief, want hij heeft één groot doel en dat is helemaal afgesloten van de mensheid in de natuur leven van Alaska. Alles wat daarvoor komt, geldt als voorbereiding daarop. Hij gaat er wonen in het wrak van de door hem zo genoemde ‘Magic Bus’. Daarbij is hij voor warmte en voedsel volkomen aangewezen op zichzelf en zijn vindingrijkheid. Prachtige muziek van Eddie Vedder ondersteunt het indrukwekkende verhaal.