Doodgaan doe je zelf???

Ik zit net naar een TED talk te kijken waarin een mevrouw vertelt dat ze 10 jaar geleden eigenlijk dood had moeten zijn. De kanker zat in haar hele lijf en de artsen gaven haar nog een paar uur. Ze heeft een bijna dood ervaring en keert terug in haar lichaam. Ze geneest op wonderlijke wijze binnen 20 dagen en nu vertelt ze de wereld dat de kanker haar niet ziek heeft gemaakt maar dat ze zichzelf ziek maakte en dat de kanker haar juist heeft genezen. Door deze ervaring is ze heel erg veel van zichzelf gaan houden en nu adviseert ze iedereen om dat ook te doen.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel fijn voor deze mevrouw dat ze genezen is en dat ze nog invulling aan haar leven kan geven. En toch maken dit soort filmpjes en verhalen me heel erg boos. En ik kom ze steeds vaker tegen.

Dus zo maakbaar is het leven inmiddels……als je dood gaat, is het gewoon je eigen schuld.
Had je maar meer van jezelf moeten houden. Als je meer van jezelf had gehouden, was je nooit meer doodgegaan. Dit lijkt de tendens van nu te zijn.

Fijn voor al die mensen die toch gewoon doodgaan aan een nare ziekte. Eigen schuld, dikke bult.

Ik kan me heel goed voorstellen dat het een fijn en veilig gevoel geeft als je het idee hebt dat je over je eigen leven gaat. En voor een deel is dat natuurlijk ook zo. Je kunt ervoor kiezen om gezond te eten of juist niet. Je kunt gaan sporten of niet. Je kunt uit vliegtuigen springen of thuis op de bank blijven zitten.

Voor een deel hebben we zelf wat te zeggen over ons leven. Maar er worden echt denkfouten gemaakt. Het is helemaal niet MIJN leven, het leven leeft MIJ.

We zijn niet de danser, we zijn de dans.
En als je dat kan aannemen, dan ga je helemaal niet meer over je leven en over je dood. Het leven is gegeven, we krijgen het, en we kunnen het leven. We kunnen er inhoud aan geven. En het stopt ook weer een keer. We gaan er écht, écht allemaal aan, geen ontkomen aan. Of je nou van jezelf hield of niet. Dat maakt het leven helemaal niets uit.

Waarschijnlijk is het leven wel een stuk fijner als je van jezelf houdt. Lekker doen, probeer het in ieder geval. Maar denk nooit dat je daardoor controle krijgt over de dood.

Eef Bruggink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reacties op “Doodgaan doe je zelf???”

  1. Je hebt tussen de lijnen alweer een heel boek neergepend me dunkt! Dank je voor de hints.