Stop je er wel genoeg in?

Ik vraag me weleens af: doe ik wel genoeg met mijn leven? Leef ik mijn leven wel ‘to the max’?

En ik ben vast niet de enige want ik hoor het regelmatig: ‘ik weet niet of ik alles er wel uitgehaald heb’. Of: ‘ik ga op vakantie en ik ga alles eruit halen hoor!’ Kennelijk leven we met het idee dat het leven iets is dat buiten ons staat en waar je van alles uit moet of kunt halen. Jij staat hier en het leven is daar en daar moet je zijn, tenminste als je alles eruit wilt halen. Bucket lists, fuck-it lists, allemaal gericht op ‘het’ eruit halen. Om met Andre Hazes jr. te spreken: ‘Pak alles wat je kan!’

Maar waar gaat het dan eigenlijk over? Wanneer weet je dan of je er genoeg hebt uitgehaald, wanneer heb je dan alles gepakt wat je kunt? Gaat er dan een belletje?

Ik besprak het met een zus. Voor haar ook een herkenbaar thema. We onderzochten het eens wat beter. Waar hebben we het over als we er alles uit willen halen? Het is totaal niet concreet en daardoor blijf je waarschijnlijk altijd met het gevoel zitten dat het niet genoeg is geweest. Dat je niet genoeg hebt gereisd, geleerd, gelachen…geleefd.

Misschien is het stellen van de vraag of je alles er wel uit aan het halen bent, juist wat zo ontevreden en soms zelfs ongelukkig maakt.
Moeten we onszelf niet gewoon een andere vraag stellen: ‘stop ik er wel genoeg in?’

Investeer ik in het leven, maak ik contact, ben ik geïnteresseerd in anderen, kan ik me nog verdiepen, kan ik me nog verliezen? Ben ik alleen nog maar het leven aan het consumeren of ben ik IN het leven? Gaat het niet meer over het HOE dan over het WAT? We raken het leven alleen nog maar aan via telefoon, facebook, Instagram etc. Kunnen we nog wel helemaal IN het leven zijn? Met alle aandacht?

Ooit hoorde ik de zin: het leven is de danser en jij bent de dans. Een zin die mij aan het denken zette. Eerst begreep ik hem niet. Ik begrijp hem steeds beter en ervaar het soms ook zo.

Terwijl ik met mijn zusje ben, ervaar ik dat ik ons samenzijn niet bekijk vanuit ‘eruit halen’. We zijn samen en we zijn in contact. We vinden elkaar lief en zijn graag bij elkaar. We hebben aandacht voor elkaar en jagen niets na. We stoppen er genoeg in, heerlijk!

Eef